وصفات - فى اول الصفحه

قدرة قادر - Odret Aader

 قدرة قادر - Odret Aader


وصفات الشيف أسامه السيد

كيك الكريم كراميل - قدرة قادر

Odret Aader/Crème Caramel Cake

تركيبة من الكيك والكريم كراميل

المقادير

للكراميل

2 كوب سكر
4 ملعقة كبيرة ماء

للكريم

5 بيض
1/2 كوب سكر
2 كوب حليب
1 ملعقة صغيرة ڤانيليا

للكيك

2 بيض
1 ملعقة صغيرة ڤانيليا
1 كوب سكر بودرة
2 ملعقة كبيرة حليب
1/2 كوب زيت
1 كوب دقيق
1/2 ملعقة صغيرة بيكينج بودر
كريمة وفاكهة طازجة للتزيين

الطريقة

يُسخن الفرن قبل البدء على حرارة 180 درجة مئوية

للكراميل

يوُضع السكر مع الماء في وعاء على نار متوسطة
ويُترك حتى يذوب تماماً ويتغير لونه إلى الذهبي فقط ويُرفع عن النار
يُوضع الكراميل في قاع قالب الكيك (الخاص بالكريم كراميل) ويُترك ليبرد

للكريم

يُخفق البيض في وعاء عميق بواسطة مضرب كهربائي على سرعة متوسطة
يُضاف السكر والحليب والڤانيليا للبيض
مع الاستمرار في الخفق حتى يتجانس الخليط
يُصب الخليط فوق الكراميل البارد في قالب الكيك

للكيك

يُخفق البيض في وعاء عميق باستخدام مضرب كهربائي على سرعة متوسطة
ثم تُضاف الڤانيليا والسكر البودرة مع الاستمرار في الخفق حتى تتجانس المكونات
يُضاف الحليب والزيت لخليط البيض مع الاستمرار في الخفق
يُخلط الدقيق مع البكينج بودر
ويُضاف للخليط تدريجياً ويُستمر في الخفق حتى تتجانس المكونات
يُصب خليط الكيك فوق خليط الكريم ويُوزع بالتساوي في قالب الكيك
يُوضع قالب الكيك في حمام مائي ويُخبز في الفرن لمدة ساعة أو حتى تمام النضج
يتُرك ليبرد ثم يُوضع بالثلاجة (البراد) حتى يتماسك الكريم كراميل تماماً
يُوضع قالب الكيك في حمام ماء دافئ لمدة 3 دقائق حتى يذوب الكراميل
ويُقلب في طبق التقديم ويُزين بالكريمة والفاكهة الطازجة

يُراعى عدم تقليب الكراميل بملعقة حتى لا يلتصق بها ويكتفي بتحريك الإناء
لعمل حمام مائي يُوضع قالب الكيك في صينية أو قالب أكبر ثم يُوضع في الفرن
ثم يُصب الماء في القالب الأكبر حتى يصل إلى نصفه تقريبا أو اقل حتى لا يدخل إلى الكيك



Odret Aader

Crème Caramel Cake

An interesting combination of both crème caramel and cake batter baked in one pan.

Ingredients

Caramel
2 cups sugar
¼ cup water

Crème
5 eggs
1/2 cup granulated sugar
2 cups milk
1 teaspoon vanilla

Cake
2 eggs
1 teaspoon vanilla
1 cup powdered sugar
2 tablespoons milk
1/2 cup vegetable oil
1 cup all-purpose flour
1/2 teaspoon baking powder
Whipped cream, fresh mint leaves, and star anise, for garnish


Method

Caramel
- In a heavy saucepan over medium heat, combine sugar and water.
- Heat until sugar is dissolved and mixture is light golden brown. Remove from heat.
-Pour caramel over bottom of 20cm (8in) cake pan, tilting carefully to coat evenly. Let cool.

Crème
- In bowl of electric mixer, beat eggs on medium speed.
- Add sugar, milk, and vanilla, beating until well combined.
- Pour the crème mixture into the pan over the caramel.

Cake
- Preheat oven to 180˚C (350˚F).
- In clean bowl of electric mixer, beat eggs on medium speed.
- Add vanilla and powdered sugar, beating until well combined. Beat in milk and oil. Mix flour and baking powder in a large bowl.
- Gradually add to the egg mixture, beating constantly.
- Pour cake batter evenly over crème mixture.
- Place cake pan into a large baking dish and pour boiling water into pan to reach halfway up side. Bake in water bath for 1 hour and 15 minutes, or until set.
- Let cool, then refrigerate until set.
- To unmold cake, place cake pan in a hot water bath for 3minutes, to liquefy caramel on the bottom, then invert onto a serving plate.
- Garnish with whipped cream, mint leaves, and star anise before serving.

*Don’t stir sugar mixture while preparing the caramel; just shake the pan to ensure even distribution of heat.

إرسال تعليق

0 تعليقات