المقادير


كيلو دقيق ( لجميع الأغراض منخول )

1 كوب سمن ( يفضل بلدي )

نص كوب زيت

1 كوب لبن ( دافىء للعجن قابل للزيادة حسب العجين )

ثلاثة أرباع كوب سكر

1 معلقة صغيرة محلب(من العطار)

2 معلقة كبيرة سمسم

2 معلقة صغيرة كركم ( إضافتة حسب الرغبة )

2 معلقة كبيرة حلبة مطحونة ( أو مغات ودي إضافة تقدري

تستغني عنها بس بتدي طعم رهيييب )

1 معلقة كبيرة خميرة ( فورية )

نصف معلقة صغيرة ملح


🍺مقادير الخميرة


4 ملاعق كبيرة حمص

2 ملعقة كبيرة سمسم

كوب لبن ( مغلى )


🍜الطريقة


نحضر الخميرة بأضافة كوب اللبن المغلى

على الحمص والسمسم فى برطمان زجاج بغطاء معدن

( نقلب ويقفل جيدا ويلف بفوطة )

يوضع فى مكان مغلق ومظلم لمدة يوم ( أو يومين )

🍞بعد التخمير نفتح البرطمان ( يكون له رائحة نفاذة وقوية وده طبيعى )

نأخذ الخميرة ونصفيها فى وعاء عميق

نضع عليها كوب من الدقيق ومعلقة الخميرة

( نقلبهم ونتركهم حتى يختمر الخليط )

🍞نقلب باقى الدقيق مع جميع المواد الجافة

ندفى مقدار السمن والزيت قليلا

ثم نضفهم على الدقيق ويفرك باليد

نضع عليها مقدار الخميره ونقلب جيدا

ثم ندفى مقدار اللبن ( نعجن به الخليط )

يمكن زيادة مقدار اللبن حسب العجن ( حتى تتكون عجينة متماسكة )

🍚نستمر فى العجن لمدة ( 10 دقائق متوصله )

نجمع العجينة ونغطيها ونتركها فى مكان دافئ ( حوالى ساعتين حتى تختمر )

🍚بعدها نقطع العجينة على هيئة أصابع كبيرة

( مثل العيش الفينو بس كبير )

يرص الفايش فى صاج فرن ( مدهون بالزيت كويس )

نترك الفايش على الصاج ( حوالى ساعة ونص حتى تختمر مرة أخرى )

🍙ثم ندخله فرن سابق التسخين على درجة حرارة 180

لمدة 15 دقيقة أو اكثر حسب حرارة فرنك  حتى يأخذ لون من أسفل ثم نخرجه 

يترك يبرد ( يفضل يترك ليله فى الهواء يبرد تماماً )

🍞نقطع الفايش بسكينة العيش (  السكينة المشرشرة ) إلى شرائح متوسطة السمك مثل الصورة  

🍞نرص الفايش مرة أخرى فى الصاجات ( بدون دهن )

ندخل الصاج الفرن مرة أخرى على نار هادئة جدا

( حتى يتحمص وينشف )

🍞نخرجه من الفرن ونتركه ليبرد 

ثم يحفظ فى علب محكمة الغلق

ويأخذ منه عند الحاجة