المقادير
كيلو دقيق ( لجميع الأغراض منخول )
1 كوب سمن ( يفضل بلدي )
نص كوب زيت
1 كوب لبن ( دافىء للعجن قابل للزيادة حسب العجين )
ثلاثة أرباع كوب سكر
1 معلقة صغيرة محلب(من العطار)
2 معلقة كبيرة سمسم
2 معلقة صغيرة كركم ( إضافتة حسب الرغبة )
2 معلقة كبيرة حلبة مطحونة ( أو مغات ودي إضافة تقدري
تستغني عنها بس بتدي طعم رهيييب )
1 معلقة كبيرة خميرة ( فورية )
نصف معلقة صغيرة ملح
🍺مقادير الخميرة
4 ملاعق كبيرة حمص
2 ملعقة كبيرة سمسم
كوب لبن ( مغلى )
🍜الطريقة
نحضر الخميرة بأضافة كوب اللبن المغلى
على الحمص والسمسم فى برطمان زجاج بغطاء معدن
( نقلب ويقفل جيدا ويلف بفوطة )
يوضع فى مكان مغلق ومظلم لمدة يوم ( أو يومين )
🍞بعد التخمير نفتح البرطمان ( يكون له رائحة نفاذة وقوية وده طبيعى )
نأخذ الخميرة ونصفيها فى وعاء عميق
نضع عليها كوب من الدقيق ومعلقة الخميرة
( نقلبهم ونتركهم حتى يختمر الخليط )
🍞نقلب باقى الدقيق مع جميع المواد الجافة
ندفى مقدار السمن والزيت قليلا
ثم نضفهم على الدقيق ويفرك باليد
نضع عليها مقدار الخميره ونقلب جيدا
ثم ندفى مقدار اللبن ( نعجن به الخليط )
يمكن زيادة مقدار اللبن حسب العجن ( حتى تتكون عجينة متماسكة )
🍚نستمر فى العجن لمدة ( 10 دقائق متوصله )
نجمع العجينة ونغطيها ونتركها فى مكان دافئ ( حوالى ساعتين حتى تختمر )
🍚بعدها نقطع العجينة على هيئة أصابع كبيرة
( مثل العيش الفينو بس كبير )
يرص الفايش فى صاج فرن ( مدهون بالزيت كويس )
نترك الفايش على الصاج ( حوالى ساعة ونص حتى تختمر مرة أخرى )
🍙ثم ندخله فرن سابق التسخين على درجة حرارة 180
لمدة 15 دقيقة أو اكثر حسب حرارة فرنك حتى يأخذ لون من أسفل ثم نخرجه
يترك يبرد ( يفضل يترك ليله فى الهواء يبرد تماماً )
🍞نقطع الفايش بسكينة العيش ( السكينة المشرشرة ) إلى شرائح متوسطة السمك مثل الصورة
🍞نرص الفايش مرة أخرى فى الصاجات ( بدون دهن )
ندخل الصاج الفرن مرة أخرى على نار هادئة جدا
( حتى يتحمص وينشف )
🍞نخرجه من الفرن ونتركه ليبرد
ثم يحفظ فى علب محكمة الغلق
ويأخذ منه عند الحاجة
0 تعليقات